Miejsca Zaloguj Wybierz miasto: Warszawa

Min’s Onigri

5Sushi bar
165

O tym miejscu

„Dokładnie rok temu – 12 października 2015 otworzyliśmy pierwsze w Polsce bistro z onigiri. Nie było w naszym kraju, żadnego stacjonarnego punktu gastronomicznego, który sprzedawał i specjalizował się tylko i wyłącznie w japońskich kanapkach ryżowych. Przez rok budowaliśmy markę jaką dziś jest Min’s Onigiri. Praujemy ciężko każdego dnia, staramy się, aby nasze onigiri były wyjątkowe, przywiązujemy ogromną wagę do tego, żeby nasze kanapki były robione zgodnie z tradycyjnymi japońskimi i koreańskimi przepisami.

Cieszymy się, że udało się nam spopularyzować i rozpropagować tę popularną japońską przekąskę w świadomości Polaków. I co w związku z tym wszystkim? Otóż to, że obchodzimy pierwsze urodziny i z tej okazji postanawiamy zrobić sobie miły prezent – 12.10.2016 roku otwieramy drugie w Polsce Min’s Onigiri. Ruszamy z nowym miejscem, w Warszawie, na Powiślu, na ulicy Dobrej 53, w którym zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia. Chcemy dać Wam świeżą i cholernie smaczną przekąskę, idealną na każdą porę dnia, zdrową i pożywną, w 12 odsłonach smakowych, robionych codziennie przez ludzi wkładających w to całe swoje serce. Mamy stresa, więc może pomóżcie nam pozbyć się tremy i udostępniajcie dobrą nowiną. Chcemy dać Wam to co mamy najlepsze – ONIGIRI w Min’s Onigiri Warszawa!!!

Onigiri to, w porównaniu z sushi, nestor kuchni japońskiej. Podczas gdy popularne u nas zawijańce z rybą datuje się na okres samurajski, XVII-XVIII wiek, o tyle doniesienia na temat onigiri w zasadzie pokrywają się z doniesieniami na temat początków Japonii. Kulki ryżowe, czy też później trójkąty, istnieją w przekazach i skamielinach sprzed tysięcy lat przed naszą erą (nawet okres Yayoi). Ta najbardziej tradycyjna japońska przekąska przetrwała do dziś w niemal niezmienionej formie nie bez powodu. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale także zdrowa i sycąca.

Obecnie onigiri pełni w Japonii formę kanapki, najczęściej składającej się z ryżu, nori na zewnątrz oraz dodatków w środku lub posypki smakowej. Choć na stronach Wikipedii znajdziecie „tradycyjne nadzienia onigiri”, to możecie nam wierzyć – jak Japonia długa i szeroka, smaków jest nieskończona ilość. Onigiri można kupić w supermarketach, convenience store’ach (takich japońskich Żabkach), specjalistycznych lokalach z onigiri (Min’s Onigiri!), ale miliony Japończyków przygotowują je także w domu. Onigiri to doskonała forma drugiego śniadania jak i genialny posiłek na lunch.

Jeśli spytacie przeciętnego Japończyka co jada częściej: sushi, ramen czy onigiri, to raczej na pewno usłyszycie, że ta ostatnia pozycja pojawi się w odpowiedzi najczęściej (a na pewno nie ta pierwsza!). Onigiri to codzienny i żywy element kultury japońskiej. Dzięki różnorodności smaków (z mięsem, rybą, warzywami etc) każdy jest w stanie znaleźć rodzaj, który mu smakuje!”

Galeria

165 Zgłoś błąd

Komentarze

By dodać zdjęcie lub komentarz, musisz być zalogowany.