Miejsca Zaloguj Wybierz miasto: Trójmiasto

Slow Food w Kuchni

Wydarzenie w:  aFumenti (Organizacja)
77

O tym wydarzeniu

Kuba Korczak zabierze Was w podróż po świecie polskich, sezonowych ryb morskich. Usłyszycie o tym dlaczego tak ważna jest wiedza o wartościach Slow Food i czym sam ruch jest w istocie. Podczas warsztatów przygotujecie znane Wam ryby w sposób zupełnie innowacyjny i połączycie je z całą paletą sezonowych i regionalnych składników tworząc zaskakujące dania. Nie zabraknie również wiedzy o wartościach odżywczych, sposobach obróbki czy technikach filetowania. Dla zainteresowanych dyskusja o przełowieniu, certyfikatach oraz prezentacja materiałów przygotowanych przez WWF.

Co przygotujemy:

  • marynowany śledź bałtycki z tartym korzeniem kurkumy, trawą cytrynowa i modem wrzosowym z grzankami razowymi
  • zupa pho z ryb bałtyckich z makaronem ryżowym, młodą dymką i zielonymi szparagami
  • steki z dorsza bałtyckiego z ceviche z turbota bałtyckiego, z dodatkiem puree z pieczonej pietruszki i imbirem z ogórkiem
  • creme caramel rozmarynowo-pomarańczowy z prażoną skóra dorsza w karmelu aromatyzowanym imbirem i ciastem filo

Kto prowadzi:
Kuba Korczak
Pasjonat, poszukiwacz smaków, szef kuchni, doradca kulinarny. Od ponad dekady dzieli się swoim doświadczeniem, prezentując regionalne i nieodkryte polskie smaki. Tworząc autorskie połączenia i serwując zaskakujące smakiem kompozycje, poszerza świadomość konsumencką swoich gości. Ekspert kulinarny stacji TVN 24 i wykładowca trójmiejskiej Akademii Kulinarnej Fumenti. Wieloletni działa cz Slow Food Polska. Członek Polskiej Akademii Smaku. Gotował w najciekawszych restauracjach w kraju oraz w Grecji, gdzie spędził część swojego życia. Pomysłodawca innowacyjnego, projektu kulinarnego food for friends oraz rodzinnego festiwalu GOOD FOOD FEST.

Gdzie?

Fumenti

Kiedy?

26 cze 2015 r., 18:00

Cena za wejście

270 zł

Kup bilet

Galeria

77 0 Zgłoś błąd

Komentarze

By dodać zdjęcie lub komentarz, musisz być zalogowany.

a Fumenti Organizacja

Gdańsk, Chodkiewicza 13A

Z Fumenti posmakujesz nieskrępowanej radości podczas wspólnego gotowania. Dzielenie się wiedzą to zaproszenie do wspólnego stołu. Robimy to z dziką rozkoszą poznając wtedy nasze upodobania kulinarne. Walczymy z uporem maniaka o lepsze potrawy na naszych stołach. Fumenti powstało, aby zmienić banalny posiłek w celebrację życia kulinarnego. Nasz przekaz skierowany jest do ludzi otwartych na nowości kulinarne, ale szanujących tradycję. Szkolenia i pokazy kulinarne będą dostosowane do potrzeb i…

Zobacz profil miejsca

Więcej info

Profil na Facebooku:

/FUMENTI.Akademia.Kulinarna

Strona internetowa:

www.fumenti.pl

Adres e-mail:

biuro@fumenti.pl

Telefon:

+48 502 355 588

Lokalizacja