O tym wydarzeniu
Uczta dla smakoszy mięsa najwyższych lotów. Tego dnia tematem przewodnim będzie najdroższa wołowina na świecie pochodzi z mięsa krów rasy Wagyu, hodowanych głównie w okolicach japońskiego miasta Kobe. Jednak żeby spróbować słynnego mięsa z krów Wagyu nie muszą udawać się Państwo do Japoni, od paru lat Wiesław Stopa posiada hodowlę tych niesamowitych krów na Kaszubach. Krowy Wagyu karmione są paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych – wszystkie składniki pochodzić muszą z ekologicznych upraw, gdzie nie wykorzystuje się pestycydów. Hodowla Wiesława Stopy znajduje się na terenach „Natura 2000”, krowy te nie znają pestycydów, antybiotyków czy hormonów. Niezwykłe mięso od krów Wagyu, gdy surowe, wygląda jak oszronione z powodu intensywnej, równomiernej marmurkowatości (czyli zawartości tłuszczu międzymięśniami). Podczas obróbki termicznej, tłuszcz ten rozpuszcza się delikatnie, dając nieporównywalną z niczym głębię smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych, wołowina Wagyu uznawana jest za najzdrowszą wołowinę świata, nie tylko dzięki ekologicznej hodowli ale również ze zdrowotnych właściwości tłuszczu, który porównywalny jest do tłuszczu rybiego. Uczestnicy przygotują dania na bazie tego wyjątkowego mięsa podzieleni na grupy. Zapowiada się wyśmienita uczta dla kochających bardzo dobre mięso.
Co przygotujemy:
- Grillowany szpik kostny z chimichurri i grzankami
- Wagyuburger
- Wagyu Steak z dodatkami
- Picanha
- Ribeye
- New York
- Polędwica
- Rumpsteak
Kto prowadzi:
Wiesław Stopa
Hoduje bydło rasy Wagyu od kilkunastu lat jako jedyny w Polsce i jeden z kilku w Europie. Szlify kulinarne zdobywał w amerykańskich steakhousach. O hodowli mięsa potrafi opowiadać godzinami, jest prawdziwą encyklopedią wiedzy na ten temat. Doświadczenie to stara się przenosić do sopockiej restauracji Delmonico Cut Steakhouse, którą prowadzi wraz z córką
a Fumenti Organizacja
Gdańsk, Chodkiewicza 13A
Z Fumenti posmakujesz nieskrępowanej radości podczas wspólnego gotowania. Dzielenie się wiedzą to zaproszenie do wspólnego stołu. Robimy to z dziką rozkoszą poznając wtedy nasze upodobania kulinarne. Walczymy z uporem maniaka o lepsze potrawy na naszych stołach. Fumenti powstało, aby zmienić banalny posiłek w celebrację życia kulinarnego. Nasz przekaz skierowany jest do ludzi otwartych na nowości kulinarne, ale szanujących tradycję. Szkolenia i pokazy kulinarne będą dostosowane do potrzeb i…
Zobacz profil miejscaWięcej info
Profil na Facebooku:
Strona internetowa:
Adres e-mail:
Telefon:
Komentarze
By dodać zdjęcie lub komentarz, musisz być zalogowany. Zaloguj się